Almanya'da Üniversite Okumak
Alman üniversiteleri sunmakta oldukları öğrenim imkanlarıyla yabancı öğrencilerin dikkatini çekmektedir. Özellikle de ortaöğrenim döneminde Almanca öğrenen öğrenciler ve en az B1 seviyesinde İngilizce bilen öğrenciler de üniversite tercihlerinde Almanya’yı tercihleri olarak gözetmektedir. Bir diğer yandan da, özellikle de devlet üniversiteleri düzeyinde ABD ve BK gibi ülkelere göre fiyat bağlamında genel olarak daha hesaplıdır. Devlet üniversiteleri ücretsiz öğrenim fırsatı sunarken, özel üniversiteler de burs programları ile öğrencilere öğrenim olanakları yaratmaktadır.
Bu süreçte en başat faktör B1 seviyesinde İngilizce veya Almanca bilinmesidir. Bu önkoşula sahipseniz, Alman üniversitelerine girmek için TESTAS sınavına girmeniz gerekmektedir.
TESTAS skorunuzun sağlanmasının yanı sıra;
- İngilizce (IELTS/TOEFL) veya Almanca (TestDAF/DSH) dil seviyesi ispatı
- Mezun olduğunuz kurumdan alacağınız lise diploması
- ÖSYM yerleştirme yani üniversiteye giriş yeterlilik belgesi
- Başvuracağınız üniversiteye yazılmış niyet mektubu
- Pasaport
- Biyometrik Fotoğraf
Başvuru Süreci
Sıraladığımız öğeleri de başvuru süreci için hazır bulundurmanız gerekmektedir.
İstenen tüm akademik bilgiler elde edilmiş ve de belgeler sağlanmış ise, Alman Akademik Değişim Sistemi olan DAAD(https://www.uni-assist.de/en/) üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Başvurunuzu yapma aşamasında Almanya’daki öğrenim dönemlerini de bilmeniz gerekmektedir: Eylül ve Şubat ayları arasındaki dönem Kış dönemi; Mart ve Ağustos ayları arasındaki dönemde yaz dönemidir. Bu durumda kış dönemine başvurmak isteyen öğrencilerin belgelerini 15 Temmuz tarihine kadar; yaz dönemine başvurmak isteyen öğrencilerin ise 15 Ocak tarihine kadar tamamlayıp başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu, vizenizi vakit kaybetmeden almanızdır, zira vize alım işlemleri bir ila iki ay sürebilmektedir.
AP veya IB ile Başvurular
Alman üniversiteleri öğrenci alımlarında tek bir yöntem izlememektedir. Oradaki üniversiteler özerk yapıdadır.
Fakat iki ana başvuru süreci var;
- Alman Sistemi üzerinden başvuru (Abitur üzerinden)
- International Sistem Üzerinden ( AP-SAT-IB vs, Türkiye Universite Sınavı)
Üniversite Kabul Sonrası
Başvurunuzun üniversite tarafından kabulüyle birlikte kesin kayıt işlemleri için aşağıdaki evrakların elden veya elektronik posta yoluyla ilgililere iletilmesi gerekmektedir.
- Vize veya oturma izni ile birlikte ekleyeceğiniz pasaport
- Vesikalık fotoğraf
- Kayıt formu
- Kabul belgesi
- Sağlık sigortası
- Dönem ücretinin ödendiğine dair makbuz
Bizler Veritas Academy olarak 20 yıla yakın tecrübemizle siz öğrencilerimizin isteklerine göre yol haritalarını belirleyip istediğiniz üniversitenin istediğiniz bölümüne yerleşmeniz için en temelden başlayarak hazırlığınızı yapıyoruz. Üstelik daha sonrasında da başvuru ve kabul süreçlerinde size yardımcı olup işlemlerinizi hızlandırıyoruz.
Üniversite için ABİTUR veya G-IB Öncesi AP Sınavları
Neden AP yapabilirsiniz ? Almanya da çok düşük ABITUR ve G-IB puanları ile de bazı üniversiteler ve bazı bölümler öğrenci kabul etmektedir. Fakat TIP gibi Bölümler, iyi üniversiteler daha iyi notlar ile almaktadır. Abitur başarınız yüksek olmalı. Veritas olarak iki yıldır İstanbul Erkek Öğrencilerine Abitür öğrencilerine 10. sınıfta AP dersleri ile çalıştık. Hem Abitür puanları yükseldi. Çünkü ABITUR'un korkulu dersleri Fizik ve Kimya alanları başta olmak üzere hazır girdiler. Çünkü Ağır program ve yüksek başarı gerekiyor. Bu sayede Abitur dönemini hiç zorlanmadan aştılar.
Hem de Internatilonal başvuru kanalından da başvuru şansları imkanları oldu. Abitür ile 1.1 -1.5 ile alan okula eğer Abitür skoru 1.6 olursa başvurusu ret olacak. Ama 3 AP sınavından 5 ile başvuru şansını yakaladılar.